Årets viktigste julegave vil bidra til å stanse barneekteskap i Malawi

Årets viktigste julegave vil bidra til å stanse barneekteskap i Malawi

FM-nettet ble forrige uke slukket i Norge. Det gir en ny start for radionettet i Malawi og vil bidra til en bedre framtid for barna i landet. Den malawiske radiokanalen Radio Timweni vil overta deler av utstyret fra FM-nettet, som er brukt i Norge, og vil øke radiodekningen i landet. I dag dekker kanalen rundt 60 prosent av landet, men med 14 nye sendere vil dekningen bli tett opp mot 100 prosent og alle barn i Malawi kan lytte på den viktige kanalen.

Radio Timweni er en barne- og ungdomskanal som bruker radio som virkemiddel for å bekjempe barneekteskap, ivareta barns rettigheter og formidle viktig informasjon.

Gjenbruk av radionettet
Norkring eier, drifter og bygger ut kringkastingsnett i Norge og ønsker med denne gaven å bidra med kompetanse og utstyr for å bygge ut nettet ytterligere i Malawi.

– Vi ønsker å gjøre en forskjell med radio. I Norge slukker FM, som første land i verden, og Norkring vil med våre sendere, samt vår kompetanse gi barn og unge nye muligheter. Våre ansatte brenner for radio og derfor er det gledelig at årets julegave kan vi bidra til at unge jenter ikke blir giftet bort, men isteden kan gå på skole og møte en fremtid som våre egne barn, sier Torbjørn Ø. Teigen, administrerende direktør i Norkring. 

Barn hjelper barn
Når Radio Timweni får en bredere dekning, betyr det at flere barn og unge vil nås med informasjon om deres rettigheter. Gjennom radioen sprer kanalen kunnskap om barns rettigheter, formidler hva barna skal gjøre dersom de oppdager overtramp og deler kunnskap om hva som er lov/ikke lov osv. Kanalens programledere er selv barn og unge.

– Dette er en svært raus julegave som betyr at flere barn får ivaretatt sine rettigheter. Vi synes det er gledelig at Norkring bidrar på denne måten. Vi vet at radio er et viktig og virkningsfullt middel for å spre kunnskap om for eksempel at barneekteskap nå er forbudt i landet. Et lovforbud ble innført tidligere i år, men det er ikke nok i seg selv. Vi må også spre informasjon om forbudet og understreke hvordan barn og unge kan bidra med å forhindre at barneekteskap skjer, sier Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge.