Hele landet får digitalradio i 2014

Mer og bedre radio til alle: Hele landet får digitalradio i 2014

(Pressemelding 9. mai 2012)
Under åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen offentliggjorde Kulturminister Anniken Huitfeldt utbyggingsavtalen som sikrer at hele Norges befolkning får tilgang til digitalradionettet innen utgangen av 2014.

Med digitalradio får de fleste norske radiolyttere 15 til 30 riksdekkende kanaler. Nå starter den omfattende fullføringen av digitalradionettene i Norge.

– Dette er en milepæl for norsk radio, og noe vi har jobbet lenge for. Som siste medium tar radioen endelig steget inn i den digitale hverdagen. Dermed vil alle lyttere kunne nyte godt av et enda mer variert og spennende radiotilbud, om de bor i store byer eller utenfor allfarvei. Det fortjener landets lyttere som hver dag bruker radioen som kilde til både underholdning og informasjon, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Med digital kringkasting er det plass til langt flere radiokanaler enn med dagens FM. Digitalradio er gratis å lytte til, rommer de mest populære FM-kanalene, samt en rekke andre. Utbyggingen som sikrer over 90 prosent av befolkningen DAB-signaler er allerede i gang og fullføres i løpet av 2013. Bak de historiske avtalene som nå er signert, står Digitalradio Norge (eiet av P4 og NRK), NRK og utbygger Norkring. I løpet av 2014 vil en ytterligere utbygging gi NRK en dekning på ca. 99,5 prosent. Denne kontrakten er nå ute på anbud.

– Vi er stolte av å bygge verdens mest omfattende DAB-nett for å sikre hele Norges befolkning et bedre radiotilbud, sier administrerende direktør i Norkring, Torbjørn Ø. Teigen.

Når får du digitalradio?

80 prosent av landets husstander kan motta DAB digitalradio i dag, men mye gjenstår ennå. Ikke bare skal nye områder bygges ut, men mange steder som har dekning allerede, skal forbedres og finjusteres. Nettet vil også få svært god arealdekning som er viktig for bilradiomottak. Utbyggingen blir fullført i god tid før den endelige overgangen fra analog til digital radio i 2017. Digitalradio Norge jobber med å informere landets lyttere om overgangen, og lanserer i dag de nye informasjonssidene Radio.no. Her finnes blant annet en søketjeneste som gir konkrete svar om dekningen der du bor og ferdes.

– Med søketjenesten kan alle finne ut om de har dekning, alternativt når en utbygging vil finne sted. Man kan også få varsling om lokal utbygging per e-post eller sms, og finne mye annen nyttig informasjon om digitalradio, forteller Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

For å høre DAB-sendingene må man ha en DAB digitalradio, som kan kjøpes i de fleste radiobutikker. Stadig flere biler leveres også med digitalradio. DAB-radioene er selvinnstillende, har skjerm med liste over alle tilgjengelige kanaler og gir støyfri, digital lydkvalitet. En halv million nordmenn har allerede kjøpt seg en digitalradio, fem år før den planlagte overgangen fra analog radio. Til biler og hjemmeradioer uten DAB finnes adapterløsninger som gjør det mulig å høre digital radio allerede nå, uten å måtte investere i helt nytt lydanlegg.