I dag skriver vi radiohistorie!

I dag skriver vi radiohistorie!

FM-båndet har eksistert i Norge i 63 år. Tirsdag den 11. januar klokken 11:11 ble FM-nettet slått av i Nordland, som det første fylket  i landet. Dette gjør Norge til det første landet i verden til å slukke FM-nettet.

Digitalisering av radioen ble bestemt av Stortinget i mai 2011. Samtidig ble det besluttet å stenge FM-båndet i 2017. Etter at vedtaket ble gjort har norske radiostasjoner utvidet sitt tilbud med en rekke nye kanaler for å øke tilbudet på digital radio. Lytterne har på sin side gjort seg klar ved å kjøpe digitale radioer i stor skala over hele landet.

– Hvis man ser tilbake på historien, så er den ikke så annerledes i dag enn da radioen kom til Norge på 1920-tallet. Fremdeles ønsker vi et godt kanaltilbud, godt innhold og god dekning. Radioen fikk stor utbredelse og er siden blitt en trofast følgesvenn for de fleste av oss, en venn vi tar med oss dit vi vil – ​​når vi vil. På hytta, i bilen, på sjøen, på jobb. Der du er, sier Torbjørn Ø. Teigen, administrerende direktør  i Norkring.

Forventinger
Tirsdag den 11. januar fra 11:11 går digitalisering inn i en ny fase når Nordland slår av FM-nettet for alle nasjonale kringkastere. En feiring i Bodø markerte den historiske begivenheten. Den nasjonale kringkasteren NRKs digitale kanaler er forpliktet til å ha en digital dekning på 99,5% av befolkningen, mens de kommersielle kanalene har forpliktet seg til å ha en dekning på 90%.

Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet har målt NRK sin dekning til 99,7% i dag, mens de kommersielle kanalene er målt til 92,8%, noe som betyr at de allerede overskrider sine forpliktelser. Slukkingen vil fortsette i resten av landet i 2017. Lokale radiostasjoner vil fortsatt ha mulighet til å kunne sende på FM.

– Tiden er kommet for å ta radioopplevelsene inn i fremtiden via DAB-nettet som gjøre det mulig å utvikle radiomediet og gi lytterne en ny radiohverdag, fortsetter Teigen.

En spennende og krevende oppgave
Norkrings rolle har i hovedsak vært å bygge ut sendenettet på vegne av NRK, Digitalradio Norge (DRN) og Bauer Media, noe som er utført i henhold til avtalt tidsplan og pris. Norsk topografi og klima har gjort utbyggingen spennende og krevende. Takket være blant annet 1200 lastebiler, 170.000 meter kabel, 1100 lokasjoner, 60 årsverk og mange tusen entreprenørtimer, for å nevne noe kan Norkring nå bidra til å få norske radiostemmer ut til folket.