Nå kan den nye radiohverdagen begynne!

Nå kan den nye radiohverdagen begynne!

Slukkingen av FM-nettet er offisielt i gang – først ut var Nordland.

(SALTEN/BODØ/OSLO): 11. januar klokken 11.11 gikk startskuddet for overgangen fra analoge til digitale radiosendinger i Norge, som første land ut i verden. Gjennom hele 2017 skal DAB+ overta for det riksdekkende FM-nettet, som nå slukkes for godt i hele landet.

Første etappe startet i Nordland, markert med en offisiell seremoni på Stormen kulturhus i Bodø sentrum. På flere av Norkrings stasjoner, deriblant Salten, var representanter fra Norkring på plass for å overvære slukkingen i felt og sørge for at alt gikk etter planen.

– Dette har gått veldig bra, akkurat som planlagt, sa regionsjef Frank Steinar Johansen i Norkring like etter slukkingen.

Vellykket slukking
Den egentlige slukkingen foregikk rent praktisk i Norkrings kontrollsenter på Fornebu, der et script ble kjørt på en datamaskin. Likevel var det behov for bemannede stasjoner flere steder i Nordland som backup og for manuell slukking i felt.

– Sendingene gikk ned akkurat som de skulle etter at scriptet ble kjørt, men vi var i beredskap. Nå har vi slått strømmen av senderne, og er i ferd med å koble dem ned, sier Johansen, og legger til:

– Nå står det to DAB-sendere og går her, som sørger for digitale signaler til hele området, i tillegg til en nærradiosender for de lokale kanalene som fortsetter på FM.

At slukkingen hadde gått etter planen på alle master i Nordland, kunne også driftsdirektør Inge Fagerbakke i Norkring entusiastisk bekrefte i en e-post sendt til alle involverte like etter slukkingen var gjennomført:

– Tommelen opp! Alle DAB-stasjoner i Nordland oppe – slukkingen var en suksess!

Verdens mest omfattende DAB-nett
På den offisielle slukkemarkeringen i Bodø snakket administrerende direktør Torbjørn Ø. Teigen i Norkring litt om den enorme innsatsen opp mot slukkingen:

– Å bygge digitalt bakkenett for radio i Norge har vært en spennende og krevende oppgave. Omfattende arbeid har vært utført på våre stasjoner i hele landet, både innendørs og utendørs, høyt og lavt. I vær og vind – med både snøkjøretøy og helikopter, sa Teigen.

Blant annet har 1200 lastebiler, 170.000 meter kabel, 1100 lokasjoner, 60 årsverk og mange tusen entreprenørtimer vært involvert i Norkrings arbeid med å få norske radiostemmer ut til folket med krystallklar lyd over DAB+.

­– Nå er tiden kommet for å ta radioopplevelsene inn i fremtiden via DAB-nettet, noe som gjør det mulig å utvikle radiomediet og gi lytterne en ny radiohverdag, sa Teigen.

Takket av FM-nettet
Tilstede på seremonien var også kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK, som var svært fornøyd med å kunne melde full overgang til DAB+.

– Om vi ser på radio i Norge i forhold til resten av verden, så er vi nesten enestående. I en mediehverdag med stadig mer global konkurranse på flere plattformer, er radio det mediet der vi treffer bredest og har de mest lojale lytterne, sa Eriksen.

Han fikk også takket av FM-nettet før signalene offisielt ble skrudd av for godt:
– Takk for lang og tro tjeneste, FM-nettet har gjort en fantastisk innsats.