Radioglede i Zimbabwe

(1. juli 2015) I Norge har debatten omkring radio den senere tid handlet mye om DAB versus FM. I Langelihle i Zimbabwe handler radio om å få formidlet viktige budskap. Og mange har slett ingen radio…

Norkring støtter et prosjekt gjennom Plan Norge i Zimbabwe og da en delegasjon i slutten av juni besøkte prosjektet benyttet vi anledningen til å sende med en FM-radio. Med seg hjem hadde de en hyggelig hilsen som gir oss et bilde av hvilken nytte og glede de finner i en radio.

«Tusen takk for den fantastiske gaven, nå kan vi også sitte ute i skyggen og høre på radio mens vi lager smykker som vi skal selge til inntekt for at flere jenter skal kunne få gå på skole. Vi elsker også å høre på musikk og danse- det gjør oss glad! I tillegg er den rød- min favorittfarge J»

Hilsenen kommer fra en av jentene i GEM-gruppen ved Pumula High School i Langelihle i Zimbabwe. GEM står for Girl Empowerment movement og ble i sin tid opprettet som et tiltak da man så at jentene ofte falt ut av skolesystemet fordi de ble gravide, giftet bort eller utsatt for vold på vei til skolen. Gruppen lager ting som selges og overskuddet blir brukt til skoleuniformer, skolebøker, stipender. I gruppen lærer de å ta ansvar for eget liv og om sine rettigheter.

Jentene deltar i radiosendinger hvor de deler viktige budskap, som når de som ikke går på skolen, i landsbyene, i kirken og andre steder der folk samles.

Vi kan gjøre en forskjell med radio!